Mat i Alghero
Vad mer kan man säga om maten i Alghero annat än wow! Det tar kanske en stund att lära sig hur det där med de olika rätterna fungerar. Hemma i Sverige är man ju van vid att en portion pasta gör en mer än mätt. Men här är tanen att man ska äta flera rätter, därför är också varje rätt lite mindre väl tilltagen än vad man är van vid.
Antipasti är vad vi kallar för förrätt. Den mest klassiska är bruschette (tomat, olivolja och basilika på ett nyrostat bröd).
Primi är den första den första varmrätten (ibland den enda beroende på hur hungrig man är). Ofta består Primi av en pastarätt.
Secondi är den andra varmrätten (eller den enda om man hoppar över Primi). Secondi består oftast av kött, fisk eller fågel.
Contorni är de tillbehör man vill äta till sin secondi, t ex grönsaker och sallader.
Dolci är förstås desserter så som Tiramisu.
På vissa mer turistanpassade restauranger så kan det dock vara så att man har anpassat portionerna efter det turisterna är vana vid. Men för det mesta är det trevligt att äta minst en förrätt och en Primi eller Secondi för att bli mätt. Och även om det finns massor av goda efterrätter på restaurangerna i Alghero, så är det inte mycket som slår att gå till en av glassbarerna och njuta några kulor Italiensk glass i solnedgången följt av en kopp cappuchino. Bättre efterrätt är svårt att hitta.
Maten i Alghero kretsar förstås kring havet, det är musslor, snäckor, hummer och jätteräkor överallt. Man har också ärvt en del från det spanska köket och på många ställen kan man få sardinernas utsökta variant av Paella.
Det går förstås också utmärkt att laga sin egen mat om man bor i en lägenhet. Det finns gott om grönsaks-, kött-, och fiskmarknader i Alghero.
Restaurangtips
Eftersom Alghero är populärt bland turister, finns här också en del mindre seriösa restauranger som mest är ute efter att tjäna pengar under sommaren, och serverar pizzor med konserverade champinjoner och tråkig kokt skinka. Så välj restaurang noggrant. Det bästa tipset är inte ta första bästa, utan välj en där det sitter åtminstone en Italienare och äter.
Så om du gillar god mat är Alghero verkligen platsen för dig.
Antipasti är vad vi kallar för förrätt. Den mest klassiska är bruschette (tomat, olivolja och basilika på ett nyrostat bröd).
Primi är den första den första varmrätten (ibland den enda beroende på hur hungrig man är). Ofta består Primi av en pastarätt.
Secondi är den andra varmrätten (eller den enda om man hoppar över Primi). Secondi består oftast av kött, fisk eller fågel.
Contorni är de tillbehör man vill äta till sin secondi, t ex grönsaker och sallader.
Dolci är förstås desserter så som Tiramisu.
På vissa mer turistanpassade restauranger så kan det dock vara så att man har anpassat portionerna efter det turisterna är vana vid. Men för det mesta är det trevligt att äta minst en förrätt och en Primi eller Secondi för att bli mätt. Och även om det finns massor av goda efterrätter på restaurangerna i Alghero, så är det inte mycket som slår att gå till en av glassbarerna och njuta några kulor Italiensk glass i solnedgången följt av en kopp cappuchino. Bättre efterrätt är svårt att hitta.
Maten i Alghero kretsar förstås kring havet, det är musslor, snäckor, hummer och jätteräkor överallt. Man har också ärvt en del från det spanska köket och på många ställen kan man få sardinernas utsökta variant av Paella.
Det går förstås också utmärkt att laga sin egen mat om man bor i en lägenhet. Det finns gott om grönsaks-, kött-, och fiskmarknader i Alghero.
Restaurangtips
Eftersom Alghero är populärt bland turister, finns här också en del mindre seriösa restauranger som mest är ute efter att tjäna pengar under sommaren, och serverar pizzor med konserverade champinjoner och tråkig kokt skinka. Så välj restaurang noggrant. Det bästa tipset är inte ta första bästa, utan välj en där det sitter åtminstone en Italienare och äter.
Så om du gillar god mat är Alghero verkligen platsen för dig.
Grönsaksbilden av Niklas Hellerstedt (Flickr) och kaffebilden av ciccioetneo (Flickr)